image

Dieta bez laktozy i glutenu

Opis i przykładowe menu diety

5 dań na cały dzień: śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja
3 wersje kaloryczności do wyboru: 1200 kcal / 1600 kcal / 2000 kcal

W diecie bezlaktozowej nabiał pochodzenia zwierzęcego został zastąpiony produktami białkowymi pochodzenia roślinnego. Podstawowym założeniem diety bezglutenowej jest całkowita eliminacja z jadłospisu zbóż będących źródłem glutenu. Należą do nich: pszenica, żyto, orkisz, jęczmień, pszenżyto, owies oraz wszystkie inne odmiany tych gatunków roślin. Z uwagi na konieczność odpowiedniego zbilansowania białka, do diety włączane jest mięso oraz ryby, a także większa ilość warzyw strączkowych i jajek od kur z wolnego wybiegu lub najwyższej klasy tzw. “zerówek”. Dieta specjalistyczna polecana osobom, które z codziennego menu eliminują laktozę i gluten. W diecie mogą znajdować się śladowe ilości glutenu, dlatego nie jest ona polecana chorym na celiakię!